search

3 interieurdesign trends en hun invloed op het gebruik van print

Geschreven door Ingrid de Boer | 5 december 2017

Volg mij op:

3 trends en hun invloed op print in interieurdesign.jpgDesigners zijn vrij. Als designer ben je niet gebonden aan materialen, patronen en kleuren. En dat wil je graag zo houden. Daarom biedt de digitale printindustrie zoveel mogelijkheden voor designers. Want door digitaal te printen, kun je ieder ontwerp aanbrengen op allerlei materialen. Je hoeft jouw creativiteit geen beperkingen op te leggen en bovendien kun je gemakkelijker mee met snel veranderende interieurdesign trends. In dit artikel bespreek ik drie van die trends en vertel ik hoe print jou kan helpen om de trend te volgen.

Trend 1: personalisatie

Personalisatie is een grote trend binnen interieurdesign. Je ziet het aan de woninginrichten van particulieren die hun eigen foto's op groot formaat in de woonkamer hangen, maar je ziet het ook bij bedrijven die hun kantoor volledig laten customizen. Fabrikanten springen in op deze trend door de mogelijkheid te bieden om producten en verpakkingen zelf te ontwerpen. Denk aan Tony's Chocolonely met de zelf te ontwerpen wikkel, het Pickwick theezakje waar je persoonlijke boodschap op gedrukt kan worden en de drankverpakkingen van Coca Cola en Chocomel met hun letters, namen, vakantiebestemmingen en andere teksten. Maar ook grotere onderdelen zoals deuren die voorzien kunnen worden van een unieke print.

 

Gebruik print voor een uniek ontwerp

Ook in de interieurdesign branche zie je personalisatie steeds vaker voorbij komen. Of het nu gaat om privé, openbare of commerciële ruimtes, particulieren, de overheid en bedrijven willen zich begeven in een uniek en eigen interieur. Door verschillende interieuronderdelen digitaal te printen of te voorzien digitaal printmateriaal, kun je deze gemakkelijk personaliseren. Kies als designer de onderdelen uit die jij van een persoonlijke tintje wil voorzien en bepaal vervolgens welke print je hierop gaat afdrukken. Van grote oppervlakken zoals de wand en vloer tot assecoires en andere flexibele onderdelen van het interieur zoals gordijnen, kussens en lampenkappen, het kan allemaal voorzien worden van een unieke print. 

Printeriors 2017-400-1.jpg

Twee voordelen van een gepersonaliseerd interieur

Een gepersonaliseerd interieur heeft twee voordelen: als designer kun je de opdrachtgever een uniek interieur bieden dat niemand anders heeft. Daarnaast hoef jij je creativiteit niet te laten beperken tot het aanbrengen van wat details. Nee, je kunt jouw creatieve concept in het gehele interieur doorvoeren. 

Print 'n Walk - Vlisco(300)-1.jpg

Trend 2: flexibiliteit

Interieurs zijn sterk aan verandering onderhevig. Personalisatie is vandaag de trend, morgen is dat mogelijk al verleden tijd. De opdrachtgever weet dit ook en wil zijn interieur zo flexibel mogelijk inrichten, maar wel werken met materialen van goede kwaliteit. Bovendien moet de uitstraling blijven passen bij het merk van het bedrijf, de boodschap die de opdrachtgever met de ruimte wil overbrengen of het doel dat het interieur dient.

 

Digitaal printen is flexibel en kosteneffectief

Om aan de verwachtingen van opdrachtgevers te kunnen voldoen, moet je op zoek naar materiaal dat aan alle gestelde eisen voldoet. Digitaal printen is een relatief goedkope oplossing om een interieur flexibel aan te kleden. Je kunt prints in kleine oplages bestellen en deze kunnen vaak snel geleverd worden. Zo zorg jij ervoor dat je altijd mee kunt met de trends.

Digitaal printen is bovendien ook op een andere wijze kosteneffectief. Door relatief goedkoop materiaal een luxe uitstraling te geven dankzij een print, ben je voordeliger uit dan wanneer je het orginele materiaal zou inzetten. Denk bijvoorbeeld aan een marmeren wand of vloer. Daarvoor hoef je niet naar de natuurstenen groothandel, maar kun je een marmerpatroon printen op een behang of vinyl. Zo creëer je een luxe uitstraling, voor een stuk minder geld. 

Print-n-Walk4.jpg

Vliesbehang Linteloo 1 - Bronvermelding - Berden Meubelen - showroom Pot Interieur Axel.jpg

Trend 3: design met functionaliteit

De tijd dat design alleen een lust voor het oog was, is voorbij. Tegenwoordig willen bedrijven en consumenten design dat ook functionaliteit biedt. Een prachtige design bank moet natuurlijk lekker zitten, maar deze eis gaat nog wat verder. Denk bijvoorbeeld aan grote ruimtes die nog aangekleed moeten worden, maar waar ook allerlei akoestische problemen spelen. Natuurlijk kun je er dan voor kiezen om saaie panelen te plaatsen tegen wand en plafond die de akoestiek moeten verbeteren, maar waarom geen aantrekkelijkere oplossing toepassen? Of een kantoorwand die tevens als whiteboard of krijtbord moet functioneren. Waarom een extra bord aanbrengen als een geprinte folie ook strak op de muur geplaatst kan worden waardoor de ene wand met jouw ontwerp naadloos aansluit op de ander?

Prints die de functionaliteit verbeteren

Geprinte interieur elementen kunnen heel functioneel zijn. Denk bijvoorbeeld aan een geprint textiel doek dat je toepast als wand- of plafonddecoratie. De structuur en het materiaal van het doek vangt geluid op en de print zorgt voor een mooie uitstraling. Een ander voorbeeld is de vloersticker met anti-slip laminaat. Een vloer een gewenst ontwerp meegeven is één, maar hiermee de veiligheid van bezoekers waarborgen is een heel ander verhaal. 

20160412_105617.jpg

Welke interieurdesign trends volg jij?

Het is best een klus om van alle interieurdesign trends op de hoogte te blijven, bovendien past niet iedere trend bij jouw ontwerpstijl. Welk trends heb jij de afgelopen jaren gevolgd en welke juist niet? Heb je misschien al trends op het oog die de komende jaren het beeld gaan bepalen? Ik ben erg benieuwd hoe je hierover denkt en ook welke rol jij voor digitale prints ziet in deze trends. Laat het me weten in een reactie! Benieuwd naar andere mogelijkheden van digitaal drukwerk? Bekijk ons inspiratieboek. 

Inspiratieboek digitaal drukwerk 

Onderwerpen: Presenting

Nieuwste artikelen:

Contact opnemen