search

Boeken met beschermfolie reinigen, waar moet je op letten?

Geschreven door Ina Rapmund | 17 maart 2020

Volg mij op:

Boekbeschermfolie heeft vele voordelen: Naast de bescherming tegen beschadigingen zijn de boekomslagen eenvoudig te reinigen en bestand tegen een breed scala aan schoonmaakmiddelen en oplosmiddelen. De gemakkelijk te reinigen omslagen zijn een groot voordeel voor bibliotheken en elke andere locatie waar boeken door veel mensen worden gebruikt. Toch zijn er een paar punten waarmee je rekening moet houden bij het schoonmaken van je gekafte boeken.

Schoonmaken van boekbeschermingsfolies

Om te voorkomen dat stofdeeltjes, kleine zandkorrels of andere deeltjes het oppervlak beschadigen, wordt vochtige reiniging aanbevolen voor boekbeschermingsfolies. Een speciale reiniger voor folies is niet nodig en er kunnen gangbare reinigingsmiddelen worden gebruikt. Een mengsel van warm water en reinigingsmiddel is zeer effectief. Zeer agressieve of schurende reinigingsmiddelen zijn echter niet geschikt.

Let op: Of de boekbeschermfolie naast het reinigen met een regulier reinigingsmiddel ook gedesinfecteerd kan worden, is afhankelijk van de folie.

buchreinigung_2

Op plaatsen waar boeken veelvuldig gebruikt worden is het verstandig om boeken te reinigen en waar nodig te desinfecteren.

Het desinfecteren van boekbeschermfolies

Om het juiste soort desinfectiemiddel te selecteren, dien je rekening te houden met de soorten micro-organismen die gedood moeten worden. Daarnaast is het belangrijk om het effect van het middel op het materiaal in gedachten te houden. Niet elk oppervlak is geschikt voor alle soorten ontsmettingsmiddelen. Onder bepaalde omstandigheden kunnen sommige boekbeschermfolies beschadigd raken door het gebruik van bepaalde chemische samenstellingen.

Om het met boekbeschermfolie gekafte boek grondig te reinigen is het verstandig om deze te desinfecteren met een vloeibaar middel. Desinfectie met gassen (zoals ethyleenoxide) en straling (bèta- of gammastralen) is niet mogelijk met boekbeschermfolie.

Vloeibare desinfectiemiddelen zijn gebaseerd op

  • Ethanol
  • Isopropanol
  • Glycerine
  • Waterstofperoxide
  • Gedestilleerd water

Deze stoffen kunnen echter een negatief effect hebben op de folie, afhankelijk van de concentratie, de blootstellingsduur en de temperatuur. Bovendien is de reactie afhankelijk van het kunststofmateriaal zelf, omdat elk type oppervlak anders reageert op deze chemicaliën.

buchreinigung
Desinfecteren van boekbeschermfolies op basis van PVC

Boekbeschermfolies van PVC zijn gevoelig voor ethanol en isopropanol. Het resultaat: De folie wordt broos als hij herhaaldelijk met deze stoffen in aanraking komt. De twee genoemde chemicaliën lossen de weekmakers op en de alcohol dringt de folie binnen, waardoor deze opzwelt. Daarna zal de folie plakkerig aanvoelen. Glycerine, waterstofperoxide en gedestilleerd water zijn echter niet schadelijk voor PVC-folies en zijn daarom een betere keuze voor desinfectie.

Ontsmetting van boekbeschermfolies op basis van PP

Als het gaat om het desinfecteren van folies op basis van PP, is het belangrijk te weten dat waterstofperoxide het oppervlak gemakkelijker kan beschadigen door zijn oxidatie-effect. De andere componenten (ethanol, isopropanol, glycerine en gedestilleerd water) zijn niet schadelijk voor het materiaal.

Opmerking: Zowel de PP als de PVC boekbeschermfolies moeten eerst zorgvuldig worden gereinigd, anders krijgt het oppervlak krassen door de reinigingsbeweging, waardoor de folie zijn doorzichtigheid verliest.

 

Heeft u nog vragen over het reinigen van boekbeschermfolie? Stel ze gerust via het contactformulier:

Contact opnemen

Onderwerpen: boekbescherming

Nieuwste artikelen:

Contact opnemen