search

Dit leerden onze klanten over printmedia, printbaar behang en lamineermachines

Geschreven door Ingrid de Boer | 15 januari 2019

Volg mij op:

Showroom NeschenDat je soms na een jarenlange samenwerking toch nog veel van elkaar kunt leren, ontdekten Nederlandse Filmolux klanten die afgelopen najaar een bezoek brachten aan de Neschen fabriek in Duitsland. In die fabriek worden alle Neschen materialen geproduceerd en getest. Naast de productiehal en het laboratorium bevinden er zich volop testruimtes waarin printmateriaal en machines uitgeprobeerd kunnen worden. De deelnemers aan onze klantendagen keken hun ogen uit en maakten kennis met diverse nieuwe materialen. In dit blog deel ik mijn verslag van deze dagen met je.

 

Hoe wordt zelfklevend printmateriaal gemaakt?

Twee dagen lang dompelden de deelnemers zich onder in de wereld van Neschen en Filmolux. De eerste dag startte met een welkomstwoord, uitleg over de ontstaansgeschiedenis van Neschen en de verwachte ontwikkelingen in de printmedia wereld. Na de hierop volgende lunch, trok het hele gezelschap via het inkomende goederen magazijn naar de productiehal.

Dit magazijn is volledig geconditioneerd om alle inkomende goederen te acclimatiseren. De luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur wordt hier goed gecontroleerd, dit is belangrijk voor de latere productie. In de productiehal was de coatingmachine (belijming) volop bezig om een dubbelzijdige klevende folie te produceren. Een rolwissel gaf ons de gelegenheid om de machine van dichterbij te bekijken, dit gaf een goed beeld van het belijmingsproces in combinatie met de droging.

We vervolgden de tour naar de ‘lijmkeuken’ waar de groep met verbazing de grote hoeveelheden en variaties lijmen aanschouwde. Vanuit de lijmkeuken worden via ondergrondse buizen de verschillende lijmen naar behoefte naar de coaters geleid. Het viel iedereen op dat het er zeer schoon is.

Neschen machine

 

Testen, testen en nog eens testen in het lab

Vanuit de lijmkeuken vervolgden we de tocht naar het laboratorium. Hier worden alle materialen en processen getest. Dit is zeer belangrijk om de hoge productkwaliteit te kunnen garanderen. Alle productiegangen worden getest en de voortgang gecontroleerd. Ook vinden hier verouderings-, klimaat-, kleefkracht-, tack-, print- en krimptesten plaats om ervoor te zorgen dat printmedia waar maken wat ze beloven.

 

Confectie

Als het laboratorium de productie heeft goedgekeurd, gaan de materialen naar de confectieafdeling. Op deze afdeling staan diverse machines die grote jumborollen versnijden en omwikkelen naar  handelslengtes, van kleine rolletjes boeklaminaat tot mini-jumbo easy dot. Ook worden de meeste materialen automatisch verpakt en gestapeld, om vervolgens naar het magazijn te gaan.

 

Workshop printbaar behang aanbrengen

Inmiddels hadden de deelnemers wel genoeg geluisterd en gezien, tijd om zelf aan de slag te gaan! In een van de oude kantoorruimtes kreeg iedereen een stuk printbaar behang om zelf op de wand aan te brengen. Natuurlijk kreeg de groep eerst advies van onze behangexpert. Hij vertelde onder andere over het voorbehandelen van de wand en gaf diverse tips, do’s en don’ts met betrekking tot het printen en aanbrengen van het behang. 

Workshop Printbaar behang1

Tijdens de workshop was de sfeer zeer ontspannen en kon iedereen zijn creatieve ei kwijt. We sloten af met informatie over een aantal trends in de wereld van behang. Zo vertelde de expert over de verschillende voorkeuren van landen wat oppervlaktestructuur betreft. Een voorbeeld hiervan is dat men in Polen graag voor gestructureerde behangsoorten kiest, omdat de muren daar over het algemeen minder glad zijn afgewerkt. Met een gestructureerd behang kunnen zij alle oneffenheden maskeren. En zo kiezen Nederlanders juist weer het liefst voor strakke gladde behangsoorten.

Workshop Printbaar behang3

Workshop Printbaar behang2 

Workshop Printbaar behang4 

Workshop Printbaar behang5

 

Diner met historisch tintje

De eerste dag werd afgesloten bij Hofaphotheke, de plek waar het ooit allemaal begon voor Neschen. Het was Georg König die in 1889 op de eerste verdieping van de stadsapotheek begon met de productie van onder andere pleisters. Het bedrijf groeide met de komst van industrieel Hans Neschen uit tot Neschen Coating GmbH zoals we het nu kennen. Na samen nieuwe indrukken en ervaringen op te hebben gedaan, maken de klanten verder kennis aan de lange tafels in de apotheek. Dat leverde handige nieuwe connecties op die inmiddels al tot samenwerkingen hebben geleid!

Diner Hofapotheke2

Diner Hofapotheke3

 

Lamineren kun je leren

Dag twee stond in het teken van lamineren. Na de ontvangst, bezochten we de testruimte van lamineermachines. De deelnemers kregen eerst uitleg over de eigenschappen, opties en onderlinge verschillen van nieuwe Neschen lamineermachines. Dat gaf hen een goed beeld van de machines en de toepassingen waarvoor ze geschikt zijn. Vervolgens mochten ze met alle informatie en bruikbare tips zelf aan de slag met het lamineren van printmateriaal. Dat leverde leuke situaties en mooie resultaten op. Het is natuurlijk even wennen om met zo’n machine om te gaan, maar uiteindelijk lukte het iedereen om het printmateriaal van een laminaat te voorzien.

Lamineermachines  

Wat wil je leren over printmateriaal?

Ik kijk positief terug op de geslaagde klantdagen. Het bood klanten de kans om ervaringen uit te wisselen en even weg van de dagelijkse gang van zaken om op een andere manier met hun vak bezig te zijn. De reacties van de deelnemers waren lovend. We hebben direct na de sessies besloten dit in 2019 weer te doen!

Deelname leverde onze klanten veel nieuwe inzichten op. Dat maakt mij benieuwd naar wat jij nog zou willen leren over printmedia en alles wat er bij de totstandkoming van reclamemateriaal komt kijken. Laat het gerust weten in een reactie!

Brochure Digitaal geprint behang

Onderwerpen: Presenting, Protecting, Mounting

Nieuwste artikelen:

Contact opnemen