search

Een opplakfolie oplossing voor iedere ondergrond!

Geschreven door Ingrid de Boer

Opplakfolies ondergrondMet opplakfolie zorg je voor extra professionaliteit in de presentatie van je foto, print of kunstwerk. Een ideaal middel dus als je net wat meer van de presentatie. Maar welk soort opplakfolie kies je voor welke ondergrond? En hoe kun de folie het beste bevestigen? In dit blog geven we een oplossing voor deze “plak-uitdagingen”. Want net als dat iedere klus om ander gereedschap vraagt, heb je voor iedere ondergrond ook een andere folie nodig. En die mogelijkheid bestaat gelukkig, want er zijn verschillende soorten opplakfolies op de markt. In dit blog bespreek ik welke opplakfolie het meest geschikt is bij een gladde, gestructureerde, betonnen en glazen ondergrond.

Opplakfolie voor een gladde ondergrond

Het komt nogal eens voor dat je te maken hebt met een gladde fotopapiersoorten die je wil verlijmen op een gladde ondergrond, zoals op dibond platen. Juist bij dit materiaal wil je voorkomen dat een golfje of luchtbel de aandacht van je foto of boodschap afleidt. Mogelijk wil je de foto’s zelfs buiten tentoonstellen, misschien wel geprint op een smal formaat. Een ideale klus voor opplakfolie Gudy 802. Deze dubbelzijdig klevende folie is geschikt voor binnen- en buitengebruik. De folie is gemaakt van polyester en zeer dimensionaal stabiel en heeft een glad oppervlak. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat de folie krimpt of loslaat, want deze folie staat namelijk bekend om zijn hoge kleefkracht.

Opplakfolies ondergrond

Opplakfolie voor een gestructureerde ondergrond

Het bevestigen van zeer vezelig ruw papier, zoals fine art papers, vraagt om de juiste bevestigingsmiddelen. Voor een optimaal resultaat wordt ruw papier vaak bevestigd op plaatmateriaal, waardoor het lang en goed vast blijft zitten gedurende de hele tentoonstelling. Opplakfolie Gudy 832 Fine Art is uitermate geschikt voor deze bevestiging. Gudy 832 Fine Art heeft immers een extra dikke lijmlaag die goed in de structuur vloeit, maar niet door de Fine Art papers dringt en zo schade aan je kunstwerk voorkomt. Daarnaast is de lijm flexibel, waardoor deze zich aan het papier en het gladde plaatmateriaal aanpast. Het hoge vochtreserve voorkomt bovendien uitdroging waardoor het geheel extra lang goed vast blijft zitten. Een mooi pluspunt is het feit dat deze folie PH-neutraal is, zeker wanneer je werkt met kwetsbare kunstwerken. Benieuwd naar een praktijkvoorbeeld? In dit blog lees je over de ervaringen van Qualitygroep in Almelo.

Opplakfolie voor een betonnen ondergrond

De uitdaging bij een betonnen ondergrond zit ‘m in de lage oppervlaktespanning van beton. En de oppervlaktespanning van een te verlijmen materiaal is van groot belang voor de hechting van een lijm. Bij een hoge oppervlaktespanning van het te verlijmen materiaal vloeit de lijm goed uit, bij een lage oppervlaktespanning juist niet. Wil je dus bijvoorbeeld een materiaal als textiel of kunstleer aanbrengen op een ruwe ondergrond zoals spaanplaat of beton, dan is het niet eenvoudig om loslaten van het materiaal te voorkomen. De ideale oplossing hiervoor is Gudy 803 Power Tack. Dit is een zeer krachtig kleefmiddel, wat ook hecht op minder gebruikelijke ondergronden. Wil je zien hoe dit in de praktijk uitpakt? In dit blog laat ik zie hoe wandbekleding op een gestructureerde muur werd aangebracht.

Opplakfolies ondergrond

Opplakfolie voor een glazen ondergrond

Wanneer je te maken hebt met glaswerk als ondergrond dan gooien luchtbellen nog wel eens roet in het eten. Dit maakt het lastig om hierop een niet-klevende print, zoals papier, goed op te bevestigen. Daarnaast wil je prints het liefste ook zelf eenvoudig toepassen en tevens weer verwijderen. Een ideale klus voor Gudy Window. Deze opplakfolie is geschikt voor glas en eenvoudig verwijderbaar, zonder dat deze lijmresten achter laat. Daarnaast kan je de print zelfklevend maken door het gebruik van dubbelzijdig klevend transparante folie. Op die manier wordt de print aan één zijde permanent klevend, en aan de andere zijde krijgt de print een verwijderbare gestructureerde lijm. Gudy Window is makkelijk, handmatig én luchtbelvrij aan te brengen voor een mooie decoratie. Al eerder gaven we ook tips voor het aanbrengen van raamfolie, zonder belemmering van het zicht.

Plakken maar!

Wat betreft opplakfolies is er van alles mogelijk om je werken te presenteren en tegelijkertijd te beschermen op een ondergrond naar keuze. Van folies voor een gladde ondergrond tot een gestructureerde ondergrond en van een betonnen ondergrond tot een glazen ondergrond. Wil je meer weten over de mogelijkheden met dit veelzijdige materiaal? Download dan onderstaande brochure over Photography & Framing.

Download de Photography & Framing brochure

Onderwerpen: Presenting, Mounting

Nieuwste artikelen:

Contact opnemen